Coraz więcej przedsiębiorstw rezygnuje z używania produktów plastikowych


Od kilku lat coraz więcej firm i przedsiębiorstw z różnych branż odchodzi od stosowania jednorazowych opakowań wykonanych z plastików, które są szkodliwe dla środowiska i zanieczyszczają naszą planetę, na rzecz produktów bardziej ekologicznych, takich jak opakowania jednorazowe nadające się do recyklingu, kompostowania czy ulegające biodegradacji.

Branża gastronomiczna jest jedną z nich, i pakuje dania na wynos w opakowania obiadowe i na zupę wykonane z bardziej przyjazne materiały.

Plastikowe sztućce z powodzeniem zastępują drewniane widelce

Również sztućce jednorazowe nie są już obecnie wykonywane tylko z plastiku, ale możemy wybierać przykładowo drewniane widelce, czy też z materiałów sztucznych pochodzenia roślinnego. Nawet jeśli konsumenci wyrzucą zużyte produkty z tworzyw sztucznych do pojemników do recyklingu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że plastik i tak niestety zanieczyści środowisko. Wiele restauracji i miejsc publicznych decyduje się na kubki i pojemniki na wynos z materiałów kompostowanlych, takich jak włókna roślinne.

Plastiki są szkodliwe dla środowiska naturalnego, a szczególnie jednorazowe produkty plastikowe są notorycznie szkodliwe dla organizmów morskich. Coraz więcej przedsiębiorstw rezygnuje z używania produktów plastikowych

W wyniku przedostawania się śmieci plastikowych do cieków wodnych wiele zwierząt i ptaków posiada kawałki plastiku w żołądkach.

W ten sposób dostają się one również do organizmu człowieka. Korzystanie z alternatywnych źródeł opakowań, jak tworzywa z materiałów roślinnych, pomaga ograniczyć zaśmiecanie środowiska odpadami plastikowymi, jak również wykorzystanie paliw kopalnych. Zwiększone wykorzystanie zasobów odnawialnych oznacza, że zamiast na przykład papieru czy drewna pochodzącego z wycinki drzew, niektórzy producenci ekologicznych opakowań i sztućców, jak widelce drewniane, używają papieru i drewna pochodzącego z włókien rolniczych.

Z pewnością zamiast sztućców jednorazowych plastikowych doskonale sprawdzą się drewniane widelce oferowane konsumentom do dań na wynos czy dowóz. Takie rozwiązanie jest bardziej ekologiczne i pozwala ograniczyć użycie produktów jednorazowych z plastiku.