Obecnie piekarniki posiadają wiele różnych przydanych funkcji. Oczywiście podstawowymi funkcjami są jest możliwość regulacji temperatury, obecnie można także sterować nowoczesnymi piecami za pomocą aplikacji w telefonie komórkowym.
Aplikacja może pokazywać temperaturę i umożliwiać zdalną regulacje. Niektóre modele piekarników są także wyposażone w system auto czyszczenia. Piece konwekcyjne mają wiele zalet w porównaniu z piekarnikami bez konwekcji. Potrafią gotować jedzenie w czasie krótszym nawet o połowę niż w przypadku powietrza statycznego i robią to w niższych temperaturach. W rezultacie żywność kurczy się mniej, zwiększając wydajność i obniżając efektywne koszty żywności. Mięsa, takie jak żeberka, są chrupiące na zewnątrz, ale wewnątrz pozostają delikatne i soczyste dzięki pieczeniu w piecu konwekcyjnym.
Chrupiąca powłoka zapewnia uszczelnienie zatrzymujące wilgoć i smak. Piece konwekcyjne przyspieszają reakcje chemiczne, które zachodzą również podczas gotowania potraw. Cukry zawarte w warzywach karmelizują się szybciej, wypieki szybciej uwalniają parę.
Konwekcja jest definiowana jako przenoszenie ciepła w wyniku cyrkulacji prądów powietrza. W piecu konwekcyjnym elementy elektryczne lub palniki gazowe ogrzewają powietrze, a wentylator wdmuchuje je wokół komory piekarnika, przyspieszając w ten sposób proces gotowania. Prądy powietrzne służą do wzmacniania wpływu temperatury, ma to także inna zaletę, jeżeli pieczemy na różnych poziomach, wszystkie potrawy pieką się w sposób równomierny. Dobrym przykładem mogą być ciasteczka, przypadku pieca konwekcyjnego wszystkie są upieczone w tym samym stopniu, natomiast w konwencjonalnym piekarniku, najlepiej upieczone są te które znajdują się najbliżej źródeł ciepła. Jeżeli poszukujemy wysokiej jakości piekarników warto zapoznać się z ofertą firmy: https://crispan.pl. Na stronie znajdziemy wiele bardzo wydajnych pieców w bardzo atrakcyjnych cenach. Z pewnością nowoczesny piec konwekcyjny pomoże zaoszczędzić czas, i zmniejszyć koszty eksploatacji.